Gyermely Község Önkormányzata

  • Gyermely Község Önkormányzata
Gyermely község Komárom-Esztergom vármegyében, a Tatabányai járásban található, hozzá tartozik Gyarmatpuszta is. Komárom-Esztergom
vármegye keleti határánál fekszik, Fejér és Pest vármegyék határának közelében, a Keleti-Gerecse lábánál. A település életében meghatározó a térség legnagyobb és legmodernebb tésztagyára. A Gyermelyen működő cégcsoport a tésztagyártás mellett Magyarország legnagyobb tojástermelője és egyúttal meghatározó malomipari szereplője.

A TELEPÜLÉS JELKÉPEI CÍMER: A címer a történelmi Gyermely község megújított címere pajzs alakban. A címerpajzs csücskös talpú álló katonai pajzs, vörös mezejében álló helyzetben lebegő, ezüstszínű csoroszlya és ekevas. A pajzsra szembenéző, rostélyos liliomos koronával ékesített sisak illeszkedik, amelyen a koronából deréktól növő kék ruhás, vörös színű bal kezét csípőjére tevő, jobbjában három szál gabonát tartó vitéz látható. A sisakról jobb oldalon kék-arany, a bal oldalon vörös-ezüst cirádák omlanak alá.

ZÁSZLÓ: Gyermely község zászlaja téglalap alakú, felső szélétől induló hosszában egymást váltó sávos vörös, ezüstfehér színű, amely összesen nyolc
sávból áll. A zászló közepén fehér alapon (fehér háttérrel a község címere látható). PECSÉT: Gyermely község pecsétje kör alakú, benne a község címerével, amelynek körirata „Gyermely község 1990”.

NEVEZETESSÉGEI: Eredetileg a 15. században épült és 1749-ben újjáépített gótikus stílusú római katolikus temploma műemlék. Műemlék református temploma 1786-ban épült. Műemlék református parókiája 19. századi. A község területén épült az úgynevezett Metternich-kúria, melyben ma művésztelep található. A Sándor-Metternich-vadászkastély és a parkjában álló 1789-ben épült műemlék neogót stílusú sírkápolna is Gyermely közelében található.
Telephely
Petőfi tér 1., Gyermely, 2821, Komárom-Esztergom
Telefonszám
34/570-000
E-mail